Arme gezinnen

Januari 2018 – Wereldbank maakt schokkend rapport over armoede in Marokko (vertalen Duits)

Uit een rapport van de Verenigde Naties blijkt dat Marokko een van de landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika is die het meest te lijden hebben onder armoede en beperkingen.

In het rapport staat dat 60% van de Marokkanen in armoede leeft en in nood leeft. Dit deel van de Marokkaanse bevolking is verdeeld in twee klassen: Marokkanen die in extreme armoede leven en de anderen die in een fase van gemiddelde armoede leven en die hun meest elementaire rechten zijn ontnomen.

Inclusief onderwijs, gezondheid en uiteindelijk het recht op huisvesting. Naast basisrechten voor kinderen, zoals spelen met andere kinderen van dezelfde leeftijd of het lezen van boeken.

Het hoogste percentage Marokkanen dat op de rand van extreme onzekerheid leeft, is bevestigd door het VN-rapport en heeft aangetoond dat Marokko een van de armste landen in Afrika is, naast Zimbabwe, Mali, Somalië en Gabon. Met deze verontrustende cijfers bereikt Marokko natuurlijk de 126ste positie in de ranglijst van de index van menselijke ontwikkeling in de landen van de wereld.

Bovendien voegt het rapport meer informatie toe over de levensstijl van de armste Marokkanen. 25% van deze Marokkaanse gezinnen heeft maximaal drie boeken voor hun kinderen, in tegenstelling tot rijke Marokkaanse gezinnen die hun kinderen verschillende boeken per kind aanbieden.

De kinderen van deze families kunnen ook niet de luxe hebben om meerdere speeltuigen te hebben. Volgens het rapport kan slechts 19% van deze kinderen wat speelgoed veroorloven.

Wie armoede zegt, zegt gebrek aan scholing. Toegevoegd aan dit is het vroege huwelijk van minderjarigen, die het percentage van 16% onder de Marokkaanse bevolking bereikte.

Dit cijfer stijgt voortdurend in Marokko, in tegenstelling tot de buurlanden van Tunesië en Algerije, waar het huwelijk van minderjarigen respectievelijk niet meer dan 2% en 3% bedraagt.

Discriminatie onder Marokkaanse vrouwen bestaat en is meer uitgesproken bij de armste Marokkaanse gezinnen.

De meesten hebben geen onderwijs en kunnen niet actief zijn in politieke partijen. Het rapport wijst erop dat vrouwen uit arme gezinnen die een bedrijf runnen slechts 4% zijn. Dit is een relatief laag resultaat in vergelijking met vrouwen in Afrikaanse landen, zoals Liberia, waar 30% van de vrouwen uit dezelfde omstandigheden aan het hoofd staan ​​van bedrijven.

Dit is niet de eerste keer dat een internationaal rapport informeert over de tragische situatie van Marokko in termen van armoede. Het zijn ongeveer 5 miljoen Marokkanen die leven van minder dan $ 2 per dag, naast een miljoen Marokkanen die leven van minder dan een dollar per dag.

Volgens het laatste rapport van de Wereldbank:

18% van de bevolking, bijna 6 miljoen mensen, leven in armoede

25% van de bevolking, bijna 8 miljoen mensen, leeft op de drempel of onder de armoedegrens;

50% van de bevolking die boven de armoedegrens leeft, wordt als “economisch kwetsbaar” beschouwd voor ziekten en handicaps, slecht weer of banenverlies.

40% van de Marokkaanse bevolking, 13 miljoen mensen in de avond, heeft moeite om een ​​bescheiden manier van leven te behouden of gewoon om elke dag te overleven.

2,5 miljoen kinderen, voornamelijk plattelandsmeisjes , gaan niet naar school

83% van de vrouwen in plattelandsgebieden is nog steeds analfabeet

Wat zijn de doelstellingen van de Stichting Marokko?

De Stichting Armoede in Marokko is een organisatie opgericht in 2015 met het doneer-nudoel om zich in te zetten voor armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling in Marokko met name door ondersteuning van Marokkaanse straat- weeskinderen en gehandicapten die te lijden hebben met armoede. Stichting Armoede in Marokko wil ook initiatieven opzetten die de levensomstandigheden van de Marokkaanse bevolking kunnen verbeteren o.a. door de bestrijding van analfabetisme en laaggeletterdheid. De Stichting wil een versterkt en het herstel zien van solidariteit met elkaar en voor elkaar.

Plaats een reactie