Aandachtspunten

AANDACHTSPUNTEN

De situatie van weeskinderen in Marokko is schrijnend!!

Opvang van straat- en weeskinderen is daarom vanzelfsprekend voor de Stichting. In eerste instantie moet aansluiting gezocht worden bij bestaande voorzieningen. Vaak kunnen de bestaande weeshuizen niet alle weeskinderen en kinderen die verlaten werden plaatsen of bereiken, met alle gevolgen van dien. Het doel is de tehuizen financieel te ondersteunen zodat de opvang uitgebreid dan wel geoptimaliseerd kan worden. Vaak zijn er geen middelen om iets extra aan de kinderen te geven vanuit de weeshuis zelf, bijvoorbeeld voetbalschoenen, zwemles of een weekendje even uit.

Tijdens mijn laatste bezoek aan Marokko ben ik bij een weeshuis geweest in Oudja daar heb ik met eigen ogen gezien en gevoeld hoe deze kinderen worden opgevangen. Zowel de directie van het weeshuis als de kinderen zelf waren erg enthousiast over een mogelijke samenwerking met Stichting Armoede in Marokko uit Nederland. Ik heb enkele kinderen mogen interviewen en mijn laatste vraag was “wat wens je het liefst?” Ik kreeg van deze kinderen een antwoord te horen die ik niet had verwacht. Alle drie de kinderen wensen vrede op aarde.

gezondheidszorg 015110_01 school-supplies-l

Onlangs, kinderen zonder familie, die wonen en slapen op straat, verschenen ook in Marrakesh. Bendes worden steeds georganiseerd en we moeten snel handelen voordat het fenomeen groeit.

In Marrakesh toeristische Mekka van het land, zijn meer en meer kinderen gespot die bedelen of zich aanbieden van hun ‘seksuele diensten’ aan toeristen op het beroemde plein van Jamaa – El Fna. Velen leven eigenlijk in de Mellah, het armste deel van de stad. Ze gaan niet langer naar school maar bedelen op straat, na een aantal Dirhams, genoeg om hun doses te kunnen kopen verzamelen ze om te snuiven “lijm vergeetachtig”. Ze zijn meestal “zwervers” en word drugsverslaafden. Hun gezondheidstoestand is onzeker en ze hebben het vertrouwen verloren in zichzelf en in elkaar. Ze hebben geen illusies meer over hun toekomst en zijn in een staat van intense zelfverloochening. De geringste stress kan een heftige reactie veroorzaken. Deze kinderen moeten onder begeleiding naar school.

Het aantal liefdadig instellingen en het aantal begunstigden registreerde een aanzienlijke stijging. Ze werken op het gebied van re-integratie gezin, school en sociaal-professionele re-integratie van kinderen in moeilijke omstandigheden, met name die in deze streek. Wij willen dit financieel ondersteunen en waar mogelijk ook uit te breiden naar andere kleinere steden in het binnenland.

Gehandicapten

Mensen met een handicap in Marokko lijden dubbele uitsluiting: die verband houden met permanente beschadiging van de sociale identiteit, en die samenhangen met armoede. De psycho-sociale vertegenwoordiging van gehandicapten, bepaalt in grote mate de marginalisering van deze populatie. Bovendien handicap in Marokko is niet goed bekend, en we hebben weinig betrouwbare gegevens.

CASE: Kinderen die lijden aan chronische pijnklachten vanaf hun geboorte en de ouders kunnen de medicijnen niet betalen.

Scholing

Van 1960 tot 2005 heeft de alfabetiseringsgraad gestegen van 22% naar 60%; het netto inschrijvingspercentage in het basisonderwijs meer dan 92%. Een nieuw onderzoek van het Marokkaans ministerie van Onderwijs toont aan dat 76% kinderen in Marokko na vier jaar in het basisonderwijs, nog steeds niet kunnen lezen en schrijven. De kwaliteit van het onderwijs blijft een grote uitdaging om een echte vooruitgang te boeken op dit gebied. In Marokko zijn ruim tien miljoen mensen analfabeet. Dat is bijna één derde van de bevolking. De cijfers werden maandag bekendgemaakt door het agentschap tegen analfabetisme ANLCA.

Onderwijs

Taal en rekenlessen voor Marokkaanse vrouwen. Vrouwen mogen deelnemen aan het alfabetiseringsprogramma in het Arabisch. US-aid-is-helping-Moroccan-women-to-read-and-write Ook leren wij vrouwen meer initiatief te nemen en meer te participeren in de maatschappij. Marokkaanse vrouwen die intellectueel zijn zijn meer betrokken bij de samenleving en staan open voor de democratie. Maar dan moeten voorzieningen wel beter aansluiten bij de behoeften en de cultuur van de vrouwen. Tot slot willen wij pleiten voor de inzet van methodieken die het zelfvertrouwen van vrouwen vergroten (‘empowerment’) en voor de ondersteuning van vrouwen bij de combinatie van arbeid en zorg. Het gebrek aan lees- en schrijfvaardigheid onder vrouwen in Marokko blijft zorgwekkend. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Hoge Planning Commissie. Analfabetisme onder vrouwen blijft hoog in Marokko


In deze openingsscène van de film, “Ali Zaoua, Prince de la Rue,” maken we kennis met vier Marokkaanse straatkinderen die zijn de hoofdpersonen in deze film: Ali Zaoua, Prince de la Rue, Kwita, Boubker en Omar. In een conflict met bendeleider, Dib, is Ali gedood en zijn drie vrienden blijven zitten met het probleem hoe om hem te begraven.

Dans cette scène d’ouverture du film, “Ali Zaoua,” nous rencontrons les quatre enfants des rues marocaines qui sont les personnages principaux de ce film: Ali Zaoua, Kwita, Boubker et Omar. Dans un conflit avec le chef de gang, Dib, Ali est tué et ses trois amis se retrouvent avec le problème de la façon de l’enterrer.

Door het sponsoren van Girls Fonds kun je die meisjes helpen!

Door het sponsoren van Girls Fonds is een effectief middel ter bevordering van de wereldwijde toepassing gelijkheid. In veel ontwikkelingslanden is het een last om een meisje te zijn. Door het sponsoren van een kind dat u ervoor te zorgen dat de rechten van meisjes worden versterkt.

Girls Fonds

Wij zijn toegewijd aan de bescherming, het onderwijs, gezondheidszorg en inkomenszekerheid van meisjes en jonge vrouwen. Voor jonge vrouwen en meisjes in Marokko zijn meer benadeeld vanaf de geboorte vaker dan jongens. Uw donatie aan onze Girls Fonds helpt om de ontwikkelingskansen van deze meisjes te verbeteren door het aanbieden van gerichte bijstand en hun rechten duurzaam te versterken.

Armoedebestrijding: Straatkinderen

ali-zaouaVolgens de laatste officiële statistieken, 65% van de bevolking leeft onder de armoedegrens in Marokko en de autoriteiten schatten 14.000 straatkinderen. Dit cijfer wordt steeds groter. Steeds meer en meer kinderen die op straat leven komen ten prooi aan alle vormen van misbruik. Deze kinderen zijn aan hun lot overgelaten, worden kwetsbaar voor allerlei gevaren: drugs, geweld, maar ook seksuele uitbuiting. Stichting Armoede in Marokko heeft als voornaamste doel om voor de aller armste te zijn bijvoorbeeld voor straat- en verslavende kinderen die dakloos zijn.

We helpen! Juist nu is jouw steun hard nodig.